NATIONAL CANCER CONTROL PROGRAMME
NOP online
ISSN 1802-887X
CANCON
 

Konzumace červeného masa a masných výrobků znamená vyšší riziko úmrtí na rakovinu.

Kdo si pravidelně dopřává velké množství červeného masa a masných výrobků (např. uzenin), má vyšší riziko úmrtí na rakovinu, jak nedávno znovu potvrdili američtí vědci.


Výzkumný tým na National Cancer Institute v americkém Marylandu analyzoval údaje o více než 500 000 lidech, kteří se účastnili studie s názvem NIH-AARP Diet and Health Study. Účastníci byli do studie nabráni v roce 1995, kdy byli ve věku 50-71 let a výzkumníkům průběžně podávali informace o své spotřebě bílého masa, červeného masa a masných výrobků.

Z této skupiny účastníků během dalších deseti let zemřelo 47 976 mužů a 23 276 žen. Na základě vyhodnocených údajů vědci zjistili, že zhruba 20 % účastníků studie (mužů i žen), kteří jedli nejvíce červeného masa (průměrně 62,5 g na 1000 kalorií na den) mělo vyšší riziko úmrtí na rakovinu než lidé, kteří tohoto masa jedli nejméně. Lidé dopřávající si velké porce červeného masa měli také vyšší riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění, i vyšší riziko úmrtí z jiné příčiny. Podobně na tom byli lidé, kteří jedli nejvíce masných výrobků (přibližně 22,6 g na 1000 kalorií na den): jejich riziko úmrtí bylo celkově vyšší, a výrazně vyšší bylo i riziko úmrtí na rakovinu nebo na kardiovaskulární onemocnění. Naopak lidé, kteří jedli nejvíce bílého masa, měli o něco nižší celkové riziko úmrtí i úmrtí na rakovinu

Vědci opublikovali své závěry v odborném časopise Archives of Internal Medicine, kde mj. napsali: "Co se týká celkové mortality (úmrtnosti), bylo by možné předejít 11 % úmrtí u mužů a 16 % úmrtí u žen, kdyby tito lidé snížili svou spotřebu červeného masa na úroveň, kterou konzumovala pětina účastníků studie s nejnižší spotřebou. Naše výsledky tak potvrzují doporučení Amerického ústavu pro výzkum rakoviny (AICR) a Světového fondu pro výzkum rakoviny (WCRF), aby lidé snížili spotřebu červeného masa a masných výrobků, chtějí-li snížit své riziko onemocnění rakovinou."

Ed Yong z britské organizace Cancer Research UK k výsledkům výzkumu dodal: "Do dnešního dne již dvě rozsáhlé studie celosvětového významu hledající souvislosti mezi výživou a rakovinou potvrdily, že lidé mají vyšší riziko, že se u nich vyskytne nějaký typ rakoviny, pokud budou konzumovat příliš velké množství červeného masa a masných výrobků. Nikdo netvrdí, že lidé by se měli úplně vzdát slaniny a hamburgerů, ale důkazy z velkých studií jasně dosvědčují, že snížení spotřeby těchto potravin může snížit riziko úmrtí na rakovinu a jiné civilizační choroby. Největší jedlíci v této nové studii konzumovali asi 160 g červeného masa nebo masných výrobků denně, což zhruba odpovídá pořádnému steaku, zatímco lidé, kteří těchto výrobků jedli nejméně, zkonzumovali jen asi 25 g denně, což odpovídá tenkému plátku slaniny. Chcete-li snížit své riziko onemocnění rakovinou, Cancer Research UK vám doporučuje vyváženou stravu bohatou na vlákninu, ovoce a zeleninu, která neobsahuje příliš velké množství nasycených tuků, soli, červeného masa a masných výrobků."

Přečtěte si také:

25. 3. 2009 Cancer Research UK


Zpět