NATIONAL CANCER CONTROL PROGRAMME
NOP online
ISSN 1802-887X
CANCON
 

Nechcete onemocnět rakovinou? Pijte méně alkoholu a více se hýbejte

Rakovina jasně souvisí s obezitou a s pitím alkoholu. Lidé by se proto měli zejména vyhýbat těmto dvěma rizikovým faktorům a nespoléhat na to, že je před zhoubným nádorem ochrání jen zvýšený příjem ovoce a zeleniny.


V odborném časopise British Journal of Cancer byl právě publikován přehledový článek, který zkoumá důkazy, které byly za posledních deset let nashromážděny o vzájemné souvislosti mezi konzumací ovoce a zeleniny a prevencí nádorových onemocnění. Jeho autoři došli k závěru, že dosavadní důkazy zatím nejsou přesvědčivé.

Jedinými faktory souvisejícími s výživou, které dozajista ovlivňují riziko vzniku rakoviny, jsou obezita a alkohol. Jednoznačně nejvýznamnější příčinou rakoviny však stále zůstává kouření.

Autorem studie je profesor Tim Key, který působí jako epidemiolog na Oxfordské univerzitě (University of Oxford). Prof. Key tvrdí, že ačkoli konzumace ovoce a zeleniny je nezpochybnitelným přínosem pro zdraví člověka, zatím neexistují nezvratné důkazy, že dokáže ochránit proti vzniku rakoviny. Naopak však existují nezpochybnitelné důkazy, že rakovina souvisí s nadváhou či s obezitou, a také s konzumací většího množství alkoholu, než je maximální doporučený denní limit.

Prof. Key vysvětlil: „Ovoce a zelenina jsou významnou součástí zdravé stravy a vhodným zdrojem živin. Údaje z dosavadních studií však neprokázaly, že konzumace zvýšeného množství ovoce a zeleniny by skutečně dokázala ochránit člověka před vznikem zhoubného nádoru. Na druhé straně však existují přesvědčivé vědecké důkazy, že nadváha a alkohol se řadí k nejvýznamnějším rizikovým faktorům pro vznik rakoviny (hned po kouření).“

Lidé s nadváhou produkují vyšší množství určitých hormonů než lidé s přiměřenou hmotností, což může přispět ke zvýšenému riziku vzniku rakoviny prsu. Nadváha také zvyšuje riziko vzniku některých dalších typů rakoviny, jako je například kolorektální karcinom (rakovina tlustého střeva a konečníku), nebo některé těžko léčitelné nádory, jako je rakovina slinivky břišní, rakovina jícnu či rakovina ledvin.

Při odbourávání alkoholu v lidském organismu vzniká chemická látka, která může poškozovat buňky. Konzumace alkoholu proto zvyšuje riziko zhoubných nádorů dutiny ústní, krku, prsu, střeva a jater.

Sara Hiomová z britské organizace Cancer Research UK potvrdila: „Jen málo lidí si uvědomuje značná onkologická rizika, která souvisí s obezitou a s konzumací přílišného množství alkoholu. Nejúčinnějším způsobem, jak omezit riziko vzniku zhoubného nádoru, i nadále zůstává nekuřácký styl života. Lidé by však neměli přehlížet, jak mimořádný význam má udržování zdravé tělesné hmotnosti a omezení množství konzumovaného alkoholu.“

Reference

  1. Key, T.J. (2010). Fruit and vegetables and cancer risk British Journal of Cancer DOI: 10.1038/sj.bjc.6606032

Klíčová slova: nadváha, obezita, alkohol, ovoce, zelenina, onkologická rizika

1. 12. 2010 Tisková zpráva British Journal of Cancer


Zpět