NATIONAL CANCER CONTROL PROGRAMME
NOP online
ISSN 1802-887X
CANCON
 

Blahodárný vliv olejnatých ryb na riziko rakoviny prostaty musí být ještě ověřen.

Britská organizace Cancer Research UK tvrdí, že je potřeba dále zkoumat údajně blahodárný účinek konzumace olejnatých ryb na riziko rakoviny prostaty. Američtí vědci přitom prohlašují, že látky obsažené v olejnatých rybách mohou mužskou populaci chránit před agresivními typy této nemoci.


Podle studie, která byla nedávno publikována v odborném časopise Clinical Cancer Research, mohou omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které se vyskytují zejména v olejnatých rybách, údajně snižovat riziko rakoviny prostaty - a to i u mužů, jejichž riziko je z genetických důvodů vyšší.

Výzkumníci ze sanfranciské University of California nabrali do své studie 466 mužů, kteří trpěli agresivní formou rakoviny prostaty, a dalších 476 mužů, kteří rakovinou prostaty nikdy netrpěli. Účastníci studie informovali vědce o tom, kolik olejnatých ryb průměrně sní, a byli také testováni na odchylky v genu COX-2, který hraje významnou roli při zánětlivých reakcích. Některé odchylky tohoto genu jsou totiž spojovány s vyšším rizikem rakoviny prostaty.

Vědci nakonec vyvodili závěr, že muži, kteří v potravě konzumují nejvíce omega-3 mastných kyselin, mají nižší riziko rakoviny prostaty než muži, kteří jedli nejméně olejnatých ryb. Muži, kteří měli "vysoce rizikovou" variantu genu COX-2 a jejich strava byla chudá na omega-3 mastné kyseliny, měli pětkrát vyšší riziko výskytu rakoviny prostaty. Avšak muži s tímto rizikovým genem, jejichž strava byla bohatá na omega-3 mastné kyseliny, měli normální riziko vzniku rakoviny prostaty (tzn riziko. srovnatelné s většinovou populací).

Vědci si uvědomují, že pro potvrzení tohoto předběžného důkazu o tom, že omega-3 mastné kyseliny by mohly zabránit rakovině prostaty, bude ještě potřeba zorganizovat celou řadu dalších studií. Dr. John Witte, který působí jako profesor epidemiologie a biostatistiky na sanfranciské University of California, k výsledkům studie poznamenal: "Předchozí výzkumy již ukázaly, že omega-3 mastné kyseliny chrání proti rakovině prostaty, ale tato studie je první, která by prokázala, že tyto látky chrání proti pokročilé formě tohoto onemocnění a dokonce i interakci s genem COX-2."

Britská organizace Cancer Research UK však varuje před unáhlenými závěry z této studie a připomíná, že studie se zaměřila na jediný časový okamžik a nesledovala skupinu mužů po mnoho let, jak bývá u epidemiologických studií zvykem. Dr. Joanna Owensová z Cancer Research UK dodala: "Už delší dobu víme, že kombinace některých prvků středomořské diety může snížit riziko rakoviny - a tato dieta zahrnuje konzumaci velkého množství ryb. Jenže souvislosti mezi výživou a rizikem nádorových onemocnění jsou velmi složité a bude potřeba provést řadu dalších a mnohem rozsáhlejších studií, abychom si byli jisti, zda konzumace většího množství olejnatých ryb dokáže skutečně specificky snížit riziko rakoviny prostaty."

27. 3. 2009 Cancer Research UK


Zpět