NÁRODNÍ ONKOLOGICKÝ PROGRAM
NOP online
ISSN 1802-887X
CANCON
 

Vitamín D pomáhá zlepšovat přežití pacientů s rakovinou tlustého střeva a s kožním melanomem

Nový výzkum ukázal, že zvýšená hladina vitamínu D může pomoci zlepšit přežití pacientů s rakovinou tlustého střeva a s rakovinou kůže. Vyplývá to ze dvou studií, které byly publikovány v odborných časopisech British Journal of Cancer a Journal of Clinical Oncology.


Na základě těchto výsledků[1,2] mají vyšší šanci na přežití lidé, kteří v době, kdy jim bylo diagnostikováno toto zhoubné onemocnění, měli vyšší hladinu vitamínu D.

V první studii[1] výzkumníci z bostonského Dana-Farber Cancer Institute po dobu zhruba devíti let sledovali 1017 pacientů s rakovinou tlustého střeva. Zároveň u těchto pacientů sbírali informace o tom, jak často byli vystaveni paprskům UV-B a slunečnímu záření, o jejich typu kůže, indexu tělesné hmotnosti (BMI) a množství vitamínu D obsaženém v jejich stravě. Z těchto údajů odhadli množství vitamínu D v krvi pacientů v době diagnózy.

Výsledky ukázaly, že u pacientů s rakovinou tlustého střeva, kteří měli vyšší hladinu vitamínu D, byla o 50 % nižší pravděpodobnost úmrtí na toto onemocnění - ve srovnání s pacienty, kteří měli tohoto vitamínu méně. Studii řídil profesor Kimmie Ng, který k jejím výsledkům podotknul: "Náš výzkum ukázal, že hladina vitamínu D může být velmi významná pro přežití pacientů s kolorektálním karcinomem. V současné době plánujeme další výzkum u pacientů s tímto onemocněním, abychom se dozvěděli, jaký je mechanismus fungování vitamínu D na molekulární a genetické úrovni - tedy jak konkrétně dokáže tento vitamín 'bojovat' proti rakovině."

Druhá studie[2] probíhala pod záštitou britského Cancer Research UK a amerických National Institutes of Health. Z výsledků výzkumu vyplynulo, že pacienti se zhoubným melanomem kůže, kteří měli v době diagnózy nejnižší hladinu vitamínu D v krvi, měli až o 30 % vyšší pravděpodobnost relapsu onemocnění než pacienti s nejvyšší hladinou tohoto vitamínu.

Výzkumníci z britského Leedsu dále zjistili, že u pacientů s vyšší hladinou vitamínu D v době diagnózy nedosahoval nádor takové tloušťky jako u pacientů chudších na vitamín D. Studii řídila profesorka Julia Newtonová-Bishopová z Leeds Institute of Molecular Medicine, která její výsledky okomentovala následovně: "V mnoha zemích je běžné, že jejich obyvatelé mají nízkou hladinou vitamínu D. Pacienti s melanomem kůže se navíc snaží vyhýbat slunečnímu záření, neboť je známo, že popálení od slunce zvyšuje riziko vzniku melanomu. U člověka se však vitamín D v kůži vytváří i díky slunečnímu záření, proto u těchto pacientů s melanomem kůže bývá hladina vitamínu D často obzvláště nízká. Z našich výsledků vyplývá, že pacienti s kožním melanomem by měli doplňovat svůj přísun vitamínu D buď zařazením olejnatých ryb (tuňák, losos, sleď, sardinky, makrela, ...) do svého jídelníčku, nebo alespoň užíváním potravinových doplňků, aby se dostali na normální hladinu vitamínu D. Optimální hladinu vitamínu D však zatím stále hledáme. Z jiných studií totiž vyplývá, že příliš vysoká hladina vitamínu D může naopak škodit - proto bychom měli usilovat spíše o 'normální' hladinu než o hladinu velmi vysokou."

Sara Hiomová z Cancer Research UK shrnula výsledky obou studií takto: "Obě studie podporují teorii, že vyšší hladina vitamínu D může zlepšit šanci na přežití nádorového onemocnění. Je však potřeba najít správnou rovnováhu mezi dobou strávenou na slunci a množstvím vitamínu D, který je nezbytný pro naše zdraví. Stále přitom platí, že je potřeba chránit se před popáleninami od slunce. V naší kampani SunSmart zdůrazňujeme, že lidé s velkým množstvím mateřských znamének, zrzavými vlasy, světlou kůží a rodinnou anamnézou kožního melanomu by si měli na slunci dávat obzvláště velký pozor, protože jejich riziko je mnohem vyšší. Má-li někdo pochybnosti o svých mateřských znaméncích, měl by je konzultovat se svým lékařem."

Reference

  1. Ng K, Wolpin BM, Meyerhardt JA, Wu K, Chan AT, Hollis BW, Giovannucci EL, Stampfer MJ, Willett WC, Fuchs CS: Prospective study of predictors of vitamin D status and survival in patients with colorectal cancer. Br J Cancer. 2009 Sep 15;101(6):916-23.
  2. Newton-Bishop JA, Beswick S, Randerson-Moor J, Chang YM, Affleck P, Elliott F, Chan M, Leake S, Karpavicius B, Haynes S, Kukalizch K, Whitaker L, Jackson S, Gerry E, Nolan C, Bertram C, Marsden J, Elder DE, Barrett JH, Bishop DT: Serum 25-hydroxyvitamin D3 levels are associated with Breslow thickness at presentation and survival from melanoma. J Clin Oncol. 2009 Sep 21

21. 9. 2009 Tisková zpráva Cancer Research UK


Zpět