NATIONAL CANCER CONTROL PROGRAMME
NOP online
ISSN 1802-887X
CANCON
 

Užíváte selenové tabletky kvůli prevenci rakoviny? Zbytečně vyhazujete peníze, tvrdí evropská studie

Užívají-li zdraví lidé potravinové doplňky s obsahem selenu v domnění, že tím snižují své riziko vzniku nádorového onemocnění, pak tyto pilulky polykají zbytečně. Tvrdí to autoři přehledového článku, kteří vzali v potaz 55 dosavadních vědeckých studií, a nenašli přesvědčivý důkaz, že by tyto přípravky snižovaly riziko vzniku rakoviny.


Tým vědců z celé Evropy vypracoval přehledový článek, ve kterém tvrdí, že lidé s vyšší hladinou selenu mají nižší pravděpodobnost onemocnění některými typy rakoviny (například zhoubné nádory močového měchýře a prostaty), zatímco u jiných typů nádorových onemocnění (např. rakovina prsu) nebyl pozorován žádný rozdíl.

Článek vycházel z analýzy 55 dosavadních studií, kterých se celkem zúčastnilo více než milion lidí. Tyto studie však nepřinesly jednoznačný důkaz, že důvodem nižší incidence nádorových onemocnění by bylo užívání potravinových doplňků s obsahem selenu.

Selen je stopový prvek, který má zásadní význam pro zdraví člověka; je-li však přijímán ve velkém množství, může být naopak škodlivý.

Výzkumný tým vyslovil domněnku, že mnohem významnější úlohu než užívání selenu sehrály při snižování výskytu rakoviny jiné faktory, jako je zejména zdravější strava či životní styl. Výzkumníci tak došli k závěru, že lidem s vyváženou stravou nepřinese užívání selenových doplňků žádný užitek, co se týká rizika vzniku nádorových onemocnění.

První autorkou článku, který byl publikován v nejnovějším čísle odborného časopisu The Cochrane Library je dr. Gabriele Dennertová z berlínského Institute for Transdisciplinary Health Research. Dr. Dennertová spolu se svými kolegy napsala: „Lidé s nižším výskytem nádorových onemocnění možná měli zdravější stravovací návyky nebo životní styl, vhodnější zaměstnání nebo celkově lepší životní podmínky“.

Mezi analyzovanými studiemi bylo i šest randomizovaných kontrolovaných studií, které byly navrženy tak, aby se dalo zhodnotit, zda potravinové doplňky s obsahem selenu mohou zabránit vzniku rakoviny. Některé z těchto studií naznačovaly, že selenové doplňky nejenže nezabrání rakovině prostaty u mužů, ale dokonce zvyšují riziko nemelanomových kožních nádorů u mužů i u žen.

Jiné studie došly k závěru, že selenové doplňky snižují riziko vzniku rakoviny jater, ale vědci ve svém přehledovém článku poznamenali, že důkaz nebyl „dostatečně přesvědčivý“ kvůli použité metodice. „Výzkum vlivu selenu na riziko vzniku zhoubných nádorů jater by měl pokračovat, aby byl potenciální účinek selenu jednoznačně prokázán nebo vyvrácen,“ uvedli autoři. „Vliv potravinových doplňků s obsahem selenu by se měl také posuzovat odlišně u lidí s odlišnými stravovacími návyky, neboť onkologická rizika u lidí s vhodnou a nevhodnou stravou se mohou značně lišit, a to nezávisle na příjmu jakýchkoli potravinových doplňků,“ napsali autoři v závěru svého článku.

Reference

  1. Dennert, G., Zwahlen, M., et al. (2011). Selenium for preventing cancer The Cochrane Library DOI: 10.1002/14651858.CD005195.pub2

Klíčová slova: selen, potravinové doplňky, onkologická prevence

11. 5. 2011 Cancer Research UK


Zpět