NATIONAL CANCER CONTROL PROGRAMME
NOP online
ISSN 1802-887X
CANCON
 

Vědci potvrdili souvislost mezi kouřením a rakovinou tlustého střeva.

Fakt, že kouření přispívá ke vzniku mnoha typů rakoviny, je již notoricky znám; donedávna však chyběly důkazy pro přímou souvislost mezi tímto zlozvykem a rakovinou tlustého střeva. Edoardo Botteri a jeho spolupracovníci z Evropského onkologického institutu (European Institute of Oncology) se sídlem v Miláně však nedávno dokázali, že kouření zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva o 18 %.


Výzkumníci analyzovali 40 000 případů rakoviny tlustého střeva, které byly popsány ve 106 dřívějších studiích, a kromě souvislosti mezi kouřením a vznikem tohoto typu rakoviny potvrdili také zvýšenou úmrtnost na rakovinu tlustého střeva u kuřáků: pravděpodobnost úmrtí v důsledku rakoviny tlustého střeva je o 25 % vyšší u kuřáků než u lidí, kteří nikdy nekouřili.

Výzkum také potvrdil, že riziko vzniku rakoviny i úmrtí se zvyšuje s počtem vykouřených cigaret denně a s počtem tzv. balíčkoroků (1 balíčkorok = vykouřen 1 balíček cigaret denně po dobu 1 roku, nebo 2 balíčky cigaret denně po dobu půl roku apod.).

Studie byla zveřejněna v odborném časopise JAMA (Journal of the American Medical Association) a její autoři doufají, že výsledky výzkumu pomohou snížit výskyt rakoviny tlustého střeva. "Kouření lze potenciálně omezit rozhodnutím samotného kuřáka nebo pomocí celospolečenských opatření. Potvrzení přímé souvislosti mezi kouřením a rakovinou tlustého střeva by mohlo přispět ke snížení incidence (výskytu) tohoto typu rakoviny, která je celosvětově třetím nejčastějším typem nádorového onemocnění a každoročně na ni zemře 500 000 lidí," poznamenali výzkumníci.

Navzdory opakovaným varováním před škodlivými účinky cigaret celosvětově kouří zhruba 1,3 miliardy lidí.

23. 12. 2008 Cancer Research UK


Zpět