NÁRODNÍ ONKOLOGICKÝ PROGRAM
NOP online
ISSN 1802-887X
CANCON
 

Strava bohatá na vápník snižuje u žen riziko rakoviny.

Američtí vědci zjistili, že ženy, jejichž strava je bohatá na vápník, mají zřejmě nižší riziko vzniku rakoviny. Mužům s vysokým příjmem vápníku v potravě hrozí menší riziko vzniku některých typů rakoviny trávicího traktu (včetně rakoviny tlustého střeva), ačkoli jejich celkové riziko vzniku rakoviny se nesnižuje.


Tyto závěry, které byly nedávno publikovány v odborném časopise Archive of Internal Medicine, jsou založeny na analýze údajů o 198 903 ženách a 293 907 mužích, kteří se zúčastnili studie nazvané NIH-AARP Diet and Health Study. Účastníci studie popsali své stravovací zvyklosti v letech 1995-1996 a uvedli, zda užívali či neužívali potravinové doplňky.

Výzkumný tým v National Cancer Institute v americké Betsehdě pak pod vedením Dr. Yikyung Parkové posbíral data z onkologických registrů jednotlivých států, ze kterých zjistil, zda účastníci studie v následujících sedmi letech byli či nebyli postiženi nádorovým onemocněním. Během sledovaného období se rakovina rozvinula u 36 965 mužů a 16 605 žen. Výzkumníci zaznamenali souvislost mezi příjmem vápníku a celkovým rizikem rakoviny u žen, nikoli však u mužů

U žen bylo pozorováno, že zvýšení příjmu vápníku až do 1300 mg denně snižovalo riziko vzniku rakoviny (další zvyšování příjmu vápníku už pak riziko nesnižovalo). Studie také odhalila, že zvyšování příjmu vápníku u mužů sice celkové riziko rakoviny nesnižuje, avšak snižuje jejich riziko vzniku některých typů rakoviny.

Muži, kteří konzumovali nejvíce vápníku - ať už ve stravě nebo ve formě potravinových doplňků - měli o 16 % nižší riziko rakoviny trávicího traktu než muži s nejnižším příjmem vápníku. U žen s vysokým příjmem vápníků bylo riziko vzniku nádorů trávicího traktu nižší až o 23 %.

Autoři studie na závěr poznamenali: "Naše výsledky naznačují, že dodržování doporučované denní dávky vápníku snižuje nejen celkové riziko rakoviny u žen, ale i riziko nádorů trávicího traktu - zejména rakoviny tlustého střeva - u žen i u mužů."

Dr. Jodie Moffatová z Cancer Research UK dodala: "Výsledky této studie se shodují se závěry předchozích studií, které potvrdily, že mléčné výrobky chrání před rakovinou tlustého střeva, ačkoli jejich ochranný efekt je poměrně malý. Tato zajímavá studie se řadí k nejrozsáhlejším výzkumům, které se kdy zabývaly účinkem mléčných výrobků na mnoho různých typů nádorových onemocnění. Nejlepší radou je stále dodržovat zásady zdravé, vyvážené výživy s dostatečným množstvím vlákniny, ovoce a zeleniny, a omezit množství nasycených tuků a masných výrobků."

25. 2. 2009 Cancer Research UK


Zpět