NÁRODNÍ ONKOLOGICKÝ PROGRAM
NOP online
ISSN 1802-887X
CANCON
 

Přemíra alkoholu zvyšuje riziko rakoviny

Kanadští vědci přinesli další důkaz o souvislosti mezi konzumací alkoholu a vyšším rizikem vzniku rakoviny.


Tým výzkumníků z McGill University a University of Montreal zpětně analyzoval údaje, které byly nasbírány v Montrealu v 80. letech 20. stol., původně pro účely velké studie nádorových onemocnění z povolání.

Tyto údaje obsahovaly detailní informace o tom, jak často účastníci studie konzumovali alkoholické nápoje, o průběhu jejich zaměstnání, o jejich stravovacích zvyklostech, o tom, zda kouřili či nekouřili, a také o jejich socioekonomickém statusu.

Z analýzy vyplynulo, že lidé, kteří pravidelně konzumovali velké množství piva a lihovin, měli mnohem vyšší riziko vzniku rakoviny než průměrná populace.

Největší pijáci alkoholu měli až sedmkrát vyšší riziko vzniku rakoviny jícnu, o 80 % vyšší riziko vzniku rakoviny tlustého střeva, a až o 50 % vyšší riziko vzniku rakoviny plic.

Ukázalo se, že nestřídmé pití piva a lihovin souvisí s celkem sedmi typy nádorového onemocnění.

Studii řídila dr. Andrea Benedettiová, která působí jako odborná asistentka na Katedře lékařství a epidemiologie, biostatistiky a ochrany zdraví při práci (Departments of Medicine and of Epidemiology, Biostatistics and Occupational Health) při McGill University. Dr. Benedettiová k výsledkům studie uvedla: "Zjistili jsme zvýšené riziko vzniku rakoviny jícnu, žaludku, tlustého střeva, jater, slinivky břišní, plic a prostaty. Riziko bylo nejvyšší u rakoviny jícnu a jater." Závěry studie, které byly zveřejněny v odborném časopise Cancer Detection and Prevention, označila dr. Benedettiová za "šokující": "Naše studie přinesla další z mnoha důkazů, že nestřídmé pití alkoholu je extrémně nezdravé v mnoha směrech - rakovinu nevyjímaje."

Dr. Jodie Moffatová z britské organizace Cancer Research UK dodala: "Již dlouho je známo, že pití alkoholu zvyšuje riziko některých typů rakoviny, zejména rakoviny tlustého střeva a rakoviny prsu. Alkohol se v lidském organismu přeměňuje na chemikálii zvanou acetaldehyd, která nejen způsobuje kocovinu, ale může také poškozovat buňky takovým způsobem, že se nakonec zvrhnou v nádorové bujení. Pokud chce člověk snížit své riziko, že onemocní rakovinou, měl by především snížit množství konzumovaného alkoholu."

4. 8. 2009 Cancer Research UK


Zpět